Sałatka z rukoli i pomarańczy

W pomarańczach zawarta jest bardzo duża ilość beta-karotenu i witaminy C. Ponadto owoce te przepełnione są błonnikiem pokarmowym, który usprawnia przemianę materii.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -120 g rukoli
  • -1 pomarańcza
  • -1 mała czerwona cebula
  • -30 g orzechów włoskich
  • -50 g sera feta albo innego
  • -3 łyżki soku z cytryny
  • -2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj półmisek na sałatkę. Rukolę opłucz i odstaw do odsączenia wody. Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw, przekrój na połowę, a następnie pokrój w półksiężyce. Orzechy włoskie posiekaj.



Krok 2

Rukolę rozłóż na półmisku, dodaj pokrojoną pomarańczę, cebulę i orzechy. Następnie przygotuj sos (wymieszaj ze sobą 3 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek) i polej nim sałatkę.



Krok 3

Całość udekoruj pokruszonym serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.