W pomarańczach zawarta jest bardzo duża ilość beta-karotenu i witaminy C. Ponadto owoce te przepełnione są błonnikiem pokarmowym, który usprawnia przemianę materii.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Przygotuj półmisek na sałatkę. Rukolę opłucz i odstaw do odsączenia wody. Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw, przekrój na połowę, a następnie pokrój w półksiężyce. Orzechy włoskie posiekaj.
Rukolę rozłóż na półmisku, dodaj pokrojoną pomarańczę, cebulę i orzechy. Następnie przygotuj sos (wymieszaj ze sobą 3 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek) i polej nim sałatkę.
Całość udekoruj pokruszonym serem.
Dodaj komentarz