Danie: Śniadanie, Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Rozgrzewamy piekarnik do temp.180'C - tortownicę natłuszczamy masłem. W tym czasie przygotowujemy nasze ciasto.
Orzechy włoskie i suszone morele należy wcześniej dobrze rozdrobnić w naczyniu miksującym lub innym robocie kuchennym. Do miksera dodajemy po kolei: drobno pokrojona dynia, jajka, cukier, olej i cynamon. Całość zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Znów miksujemy zawartość naczynia do całkowitego połączenia składników. Na koniec wrzucamy orzechy i morele - mieszamy wszystko łyżką. Tak gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok. 35-40 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia na ok. 1 godzinę.
Dodaj komentarz