Dyniowe Ciasto z Morelą Fit

Autor:

Velonce

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 60g orzechów włoskich
  • 60g suszonej moreli
  • 350g dyni Hokkaido
  • 280g mąka pszenna
  • 3 jajka
  • 50g cukru
  • 75g oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temp.180'C - tortownicę natłuszczamy masłem. W tym czasie przygotowujemy nasze ciasto.



Krok 2

Orzechy włoskie i suszone morele należy wcześniej dobrze rozdrobnić w naczyniu miksującym lub innym robocie kuchennym. Do miksera dodajemy po kolei: drobno pokrojona dynia, jajka, cukier, olej i cynamon. Całość zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy.



Krok 3

Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Znów miksujemy zawartość naczynia do całkowitego połączenia składników. Na koniec wrzucamy orzechy i morele - mieszamy wszystko łyżką. Tak gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok. 35-40 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia na ok. 1 godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.