Dżem śliwkowy z jabłkami

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyć, wypestkować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.





Krok 2

Śliwki i jabłka włożyć do garnka, wlać wodę i gotować około 40 minut w zależności od twardości jabłek. Pod koniec gotowania dodać cukier, ziarenka wanilii i cynamon. Smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości.





Krok 3

Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.





Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.