Tagliatelle z grzybami i boczkiem

Pachnący lasem makaron tagliatelle. Raj dla podniebienia dla każdego grzybiarza. Przepis konieczny do wypróbowania zwłaszcza w sezonie grzybowym.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g boczku
  • 200 g borowików
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18 %
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • parmezan
  • natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron gotujemy al dente. Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Do boczku dodajemy grzyby i drobno pokrojoną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek - całość dusimy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i posiekany koper. Przyprawiamy i dusimy jeszcze przez 15 minut.



Krok 4

Makaron podajemy z sosem i parmezanem. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.