Zakwas żytni na chleb

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ok 200 g mąki żytniej typ 1850 lub 2000
  • ok 250 ml letniej wody
  • słoik o pojemności 1,5 litra

Przygotowanie

Przygotowanie

Pierwszy dzień:
Wybierz godzinę o której będziesz dokarmiać zakwas, na przykład 12:00.
O godzinie 12:00 wsyp trzy łyżki mąki oraz wlej pięć łyżek przegotowanej i wystudzonej do temperatury pokojowej wody. Zamieszaj całość drewnianą łyżką. Zakryj gazą lub czystą ściereczką odstaw w ciepłe i zacienione miejsce (idealna temperatura to 22-27 stopni). Po ok 8 godzinach zamieszaj zakwas i odstaw do kolejnego dnia.

Drugi dzień:
O godzinie 12:00 dodaj do zakwasu dwie łyżki mąki i dwie łyżki przegotowanej, letniej wody. Analogicznie jak pierwszego dnia, zamieszaj zakwas po kilku godzinach.

Dni 3 - 10:
Przez kolejnych 5 dni dokarmiaj zakwas o wyznaczonej godzinie dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami wody a wieczorami zamieszaj.

Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba po 7 - 10 dniach.

Jak poznać, że zakwas jest gotowy?
W mieszance powinny być wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza, a zakwas powinien mieć lekko winny (niektórzy piszą, że jabłkowy) zapach.







Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.