Pierwszy dzień:
Wybierz godzinę o której będziesz dokarmiać zakwas, na przykład 12:00.
O godzinie 12:00 wsyp trzy łyżki mąki oraz wlej pięć łyżek przegotowanej i wystudzonej do temperatury pokojowej wody. Zamieszaj całość drewnianą łyżką. Zakryj gazą lub czystą ściereczką odstaw w ciepłe i zacienione miejsce (idealna temperatura to 22-27°C). Po ok. 8 godzinach zamieszaj zakwas i odstaw do kolejnego dnia.
Drugi dzień:
O godzinie 12:00 dodaj do zakwasu dwie łyżki mąki i dwie łyżki przegotowanej, letniej wody. Analogicznie jak pierwszego dnia, zamieszaj zakwas po kilku godzinach.
Dni 3 - 10:
Przez kolejnych 5 dni dokarmiaj zakwas o wyznaczonej godzinie dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami wody, a wieczorami zamieszaj.
Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba po 7-10 dniach. Z gotowego zakwasu możesz przygotować domowy chleb. Smacznego!
Jak poznać, że zakwas jest gotowy? W mieszance powinny być wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza, a zakwas powinien mieć lekko winny (niektórzy piszą, że jabłkowy) zapach.
Dodaj komentarz