Pikantne placki z pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka kefiru
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku
  • Olej
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju podsmażyć posiekaną cebulę, pieczarki i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, ostudzić.





Krok 2

Do miski wlać kefir, połączyć z żółtkiem i sodę. Wsypać mąkę, kaszę mannę, sól, pieprz i zamieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę ugotowane mięso, zimne pieczarki, odrobinę sosu sojowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 3

Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.





Krok 4

Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Placki podawać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.