Na niewielkiej patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oleju. Na gorący olej kłaść po 3 - 4 listki szałwii, zachowując dużą ostrożność, może mocno pryskać. Szałwię smażyć pół minuty, wyjąć i ułożyć na ręczniku papierowym.
Tak samo usmażyć pozostałe listki szałwii. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć 2 - 3 minuty, aż zmięknie. Dodać drobno posiekany czosnek i liście szałwii. Całość smażyć minutę.
Dodać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o częstymi mieszaniu ryżu. Po około 15 minutach dodać purre z dyni. Gotować 6 - 8 minut, ryż powinien być kremowy i al dente. Ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan i masło. Wymieszać, aż masło i ser się roztopią.
Dodaj komentarz