Dyniowe risotto z szałwią

Autor:

Iwona Chmiel

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na risotto

  • 200 g ryżu arborio
  • 150 g puree z dyni
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 liści świeżej szałwii
  • 1 łyżka masła ŁACIATE
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Do przybrania:

  • - 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 10 liści świeżej szałwii

Przygotowanie

Krok 1

Na niewielkiej patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oleju. Na gorący olej kłaść po 3 - 4 listki szałwii, zachowując dużą ostrożność, może mocno pryskać. Szałwię smażyć pół minuty, wyjąć i ułożyć na ręczniku papierowym.



Krok 2

Tak samo usmażyć pozostałe listki szałwii. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć 2 - 3 minuty, aż zmięknie. Dodać drobno posiekany czosnek i liście szałwii. Całość smażyć minutę.



Krok 3

Dodać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o częstymi mieszaniu ryżu. Po około 15 minutach dodać purre z dyni. Gotować 6 - 8 minut, ryż powinien być kremowy i al dente. Ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan i masło. Wymieszać, aż masło i ser się roztopią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.