Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 dyni hokkaido,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka papryka słodka mielona,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • ok 50 g masła ,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Olej rzepakowy wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Ziemniaki i dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso do warzyw, dokładając pokrojonego w ósemki pomidora i ponownie wstawić do piekarnika. Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą mamy polędwiczkę. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10 minut, a potem pokroić w 1 cm plastry. Podawać z warzywami. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.