Dżem brzoskwiniowy

Z kawałkami owoców, wanilią będzie idealnym dodatkiem do deserów, wypieków lub gofrów.

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • świeżo otarta skórka i sok z 1 niedużej cytryny
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

Krok 1

Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.



Krok 2

Owoce umieszczamy w garnku o szerokim i grubym dnie. Dodajemy wanilię, sok i skórkę z cytryny, całość zasypujemy cukrem.



Krok 3

Garnek umieszczamy na palniku, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy. Proces gotowania jest długi i powolny, najlepiej bez pokrywki, aby woda dobrze odparowała. Dżem będzie gotowy po ok. 2-4 godzinach gotowania, w zależności od konsystencji.




Krok 4

Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.