Pieczona bagietka z pesto i salami

Pieczona bagietka z salami i domowym pesto to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatki lub dań z grilla. Zdecydowanie smaczniejsza wersja od sklepowej bagietki czosnkowej. Chętni mogą posypać bagietkę przed pieczeniem startym serem żółtym lub mozzarellą.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 długa bagietka (może być czerstwa)
  • 100 g salami
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki sera Jantar Mlekpol
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

W pojemniku blendera umieścić liście bazylii, starty ser, migdały, oliwę z oliwek i obrany czosnek. Zmiksować na gładko.



Krok 3

Bagietkę naciąć w poprzek pod ukosem. W powstałe wgłębienia włożyć po kilka plasterków salami i po łyżeczce pesto.



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.