Dżem dyniowo-gruszkowy

Pyszny dżem do kanapek lub naleśników. Na pewno zasmakuje najmłodszym domownikom.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ½ kg gruszek
  • 20 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laska kory cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Kroimy w małą kostkę. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.



Krok 2

Do garnka wlać 3 łyżki wody, włożyć dynię i rozgotować pod przykryciem na miazgę. Nierozgotowane kawałki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.



Krok 3

Do dyni dodać pokrojone gruszki, sok z cytryny, cukier, cynamon. Gotować 20 min na małym ogniu. Przełożyć do suchych słoiczków, zakręcić, owinąć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.