Dżem malinowo-jeżynowy

Pyszny dżem, który zasmakuje nawet tym najmłodszym. Idealnie pasuje jako dodatek do pieczywa, naleśników czy jogurtu.

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,2 kg malin
  • - 1,2 kg jeżyn
  • - 1,2 kg cukru żelującego
  • - 2 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie

Krok 1

Owoce umyć, odsączyć. Do rondla wsypać maliny z 3 łyżkami wody, rozgotować. Następnie przetrzeć przez sito.



Krok 2 

Do gorącego przecieru wsypać cukry, gotować na wolnym ogniu. Dodać jeżyny i kwasek cytrynowy. Zagotować.



Krok 3

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zawinąć w ręcznik i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.