Szynka pieczona w glazurze ananasowej z goździkami

Aromatyczne, mięciutkie mięso przesiąknięte smakiem ananasa, chilli i imbiru. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. W sam raz na świąteczny stół.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kg szynki wieprzowej,
  • -1 puszka ananasa,
  • -30 goździków,
  • -sok z 1 cytryny + 1 cytryna,
  • -1 łyżka kolorowego pieprzu świeżo zmielonego,
  • -1 łyżka soli,
  • -1 łyżeczka imbiru,
  • -2 łyżki miodu,
  • -1 łyżeczka chili

Przygotowanie

Krok 1

W garnku mieszamy sok ananasowy z 5 goździkami, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Zagotowujemy.



Krok 2

Szynkę nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie nacinamy w kratkę i wbijamy goździki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałą marynatą, plasterkami ananasa i cytryną pokrojona w plasterki.



Krok 3

Pieczemy 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni.



Krok 4

Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.



Wskazówki

Można podawać z sałatką warzywną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.