Aromatyczne, mięciutkie mięso przesiąknięte smakiem ananasa, chilli i imbiru. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. W sam raz na świąteczny stół.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez laktozy
W garnku mieszamy sok ananasowy z 5 goździkami, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Zagotowujemy.
Szynkę nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie nacinamy w kratkę i wbijamy goździki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałą marynatą, plasterkami ananasa i cytryną pokrojona w plasterki.
Pieczemy 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.
Można podawać z sałatką warzywną.
Dodaj komentarz