Kaczka z jeżynami i sosem winnym

Kaczka i owoce to znane, idealne połączenie. Kaczka z jeżynami i sosem winnym idealnie sprawdzi się jako wykwintne danie na romantyczną kolację we dwoje – sukces kulinarny gwarantowany!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • piersi z kaczki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 300 g jeżyn
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka czerwonego wina

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Łączymy składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Jeżyny, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, aż uzyskamy gęsty sos. Na koniec możemy go lekko go zblendować.



Krok 3

Kaczkę obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 4

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy. Pokrojone w kostkę obrane ziemniaki dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Kaczkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem winno-jeżynowym i ziemniakami w śmietance Łaciatej.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.