Kaczka i owoce to znane, idealne połączenie. Kaczka z jeżynami i sosem winnym idealnie sprawdzi się jako wykwintne danie na romantyczną kolację we dwoje – sukces kulinarny gwarantowany!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Łączymy składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.
Jeżyny, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, aż uzyskamy gęsty sos. Na koniec możemy go lekko go zblendować.
Kaczkę obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy. Pokrojone w kostkę obrane ziemniaki dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Kaczkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem winno-jeżynowym i ziemniakami w śmietance Łaciatej.
Dodaj komentarz