Morelowy dżem z migdałami

Pyszny i słodki dżem morelowy z dodatkiem migdałów to pomysł na oryginalne przetwory. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg moreli, grubo pokroić, usunąć pestki (waga bez pestek)
  • 400 g cukru
  • 50 ml likieru amaretto (można pominąć)
  • 150 g migdałów bez skórki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.



Krok 2

Na blaszce do pieczenia wykładamy migdały. Wstawiamy je do piekarnika, aby się zrumieniły.



Krok 3

Morele myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy przez 15-18 minut, aby powstał gęsty syrop, usuwając od czasu do czasu pianę z powierzchni.



Krok 4 

Do dżemu dodajemy zrumienione migdały i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy likier i znów doprowadzamy do wrzenia.



Krok 5

Morelowy dżem przelewamy do gorących wysterylizowanych słoików i zakręcamy je. Na stole układamy ręcznik, a na nim ustawiamy słoiki do góry dnem. Następnie słoiki z morelowym dżemem owijamy kocem i odstawiamy do wystygnięcia, po czym słoiki obracamy do normalnej pozycji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.