Pyszny i słodki dżem morelowy z dodatkiem migdałów to pomysł na oryginalne przetwory. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
Na blaszce do pieczenia wykładamy migdały. Wstawiamy je do piekarnika, aby się zrumieniły.
Morele myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy przez 15-18 minut, aby powstał gęsty syrop, usuwając od czasu do czasu pianę z powierzchni.
Do dżemu dodajemy zrumienione migdały i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy likier i znów doprowadzamy do wrzenia.
Morelowy dżem przelewamy do gorących wysterylizowanych słoików i zakręcamy je. Na stole układamy ręcznik, a na nim ustawiamy słoiki do góry dnem. Następnie słoiki z morelowym dżemem owijamy kocem i odstawiamy do wystygnięcia, po czym słoiki obracamy do normalnej pozycji.
Dodaj komentarz