Dżem truskawkowo - rabarbarowy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 30 g rabarbaru
  • 60 g cukru
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki o grubości nie większe niż 1 cm.



Krok 2

Truskawki i rabarbar zasypać cukrem w misce i odstawić na mniej więcej 2 godziny.



Krok 3

Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i wyszorowaną, sparzoną skórkę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru.



Krok 4

Następnie zwiększyć ogień, przesmażać truskawki z rabarbarem, aż dżem zacznie gęstnieć i ciemnieć (ok. 1,5 godziny). Co jakiś czas mieszać.



Krok 5

Wyjąć skórkę, przełożyć dżem truskawkowo-rabarbarowy do sparzonych słoików, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, zawinąć w gruby koc do wystygnięcia. Można też pasteryzować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.