Flaki ze śmietanką

Trochę inny sposób na podanie flaków – w tej wersji zupa zabielona jest śmietanką. Warto spróbować tego przepisu i poznać inne, ciekawe połączenia smakowe.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mrożonych flaków
  • - 2 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 seler
  • - 1 cebula
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu mięsnego
  • - 1 por
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Do gotującego się bulionu mięsnego dodajemy flaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy ok. 45 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Por kroimy w plasterki.



Krok 2

Marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę obsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz) i smażymy około 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do flaków. Całość gotujemy kolejne 15 minut, po czym przyprawiamy majerankiem i gałką muszkatołową.



Krok 3

Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy jeszcze 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.