Trochę inny sposób na podanie flaków – w tej wersji zupa zabielona jest śmietanką. Warto spróbować tego przepisu i poznać inne, ciekawe połączenia smakowe.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Do gotującego się bulionu mięsnego dodajemy flaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy ok. 45 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Por kroimy w plasterki.
Marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę obsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz) i smażymy około 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do flaków. Całość gotujemy kolejne 15 minut, po czym przyprawiamy majerankiem i gałką muszkatołową.
Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy jeszcze 5 minut.
Dodaj komentarz