Dżem z aronii i malin

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg aronii
  • ½ kg malin
  • ½ kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2-3 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

Krok 1

Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę.



Krok 2

Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z limonki, dodać maliny, cukier i ziarenka z laski wanilii, wymieszać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.



Krok 3

Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.



Krok 4

Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.