Konfitura malinowa

Prosta klasyczna konfitura z malin, która znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu.

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg malin
  • 150-200 g cukru, w zależności od stopnia słodkości
  • 200 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Maliny dokładnie myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem.



Krok 2

Do gotującej się z cukrem wody ostrożnie dorzucamy maliny, które ostrożnie gotujemy przez 40 minut. W czasie gotowania na powierzchni pojawi się jasna szumowina, zdejmujemy ją ostrożnie łyżką.



Krok 3

Staramy się nie mieszać owoców, lepiej sprawdzi się potrząsanie garnkiem. Po upływie 40 minut masę odstawiamy do przestygnięcia, następnie ponownie gotujemy, aż otrzymamy pożądaną konsystencję, a owoce staną się szkliste.




Krok 4 

Gotową gorącą konfiturę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.