Prosta klasyczna konfitura z malin, która znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu.
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Maliny dokładnie myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem.
Do gotującej się z cukrem wody ostrożnie dorzucamy maliny, które ostrożnie gotujemy przez 40 minut. W czasie gotowania na powierzchni pojawi się jasna szumowina, zdejmujemy ją ostrożnie łyżką.
Staramy się nie mieszać owoców, lepiej sprawdzi się potrząsanie garnkiem. Po upływie 40 minut masę odstawiamy do przestygnięcia, następnie ponownie gotujemy, aż otrzymamy pożądaną konsystencję, a owoce staną się szkliste.
Gotową gorącą konfiturę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.
Dodaj komentarz