Naleśniki z bitą śmietanką i karmelizowanymi jabłkami

4.33
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 4 jajka

- ½ szklanki wody gazowanej

- 1 szklanka wody niegazowanej

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%

- 1 szklanka mleka

- olej

Nadzienie:

- 10 jabłek

- 5 łyżek cukru

- sok z 1 cytryny

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 pomarańcze

Przygotowanie

Krok 1
  • Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy jajka, mleko, wodę gazowaną, niegazowaną i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Odstawiamy ciasto na godzinę.
Krok 2
  • Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka/miski wlewamy sok z cytryny i wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 4 łyżki cukru i odstawiamy na godzinę, tak aby na dnie pojawiła się duża ilość soku jabłkowego.
Krok 3
  • Jabłka odcedzamy. Powstały sok odkładamy na bok. Jabłka wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy przez około 5-7 minut. Odkładamy. 
Krok 4
  • Sok z jabłek wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z 1 łyżką cukru. Dodajemy zgęstniały sok do jabłek, cynamon i mieszamy. Podgrzewamy razem przez około 5 minut.
Krok 5
  • Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki. Następnie zabieramy się za smażenie naleśników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie naleśniki z każdej strony przez około 40-50 sekund.
Krok 6
  • Nadzienie nakładamy na gotowe naleśniki (na jeden nakładamy ok 2 łyżki nadzienia) zawijamy. Następnie nakładamy 1-2 łyżek ubitej śmietanki Łaciatej oraz ścieramy odrobinę skórki z pomarańczy na wierzch. Podajemy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0