Naleśniki z bitą śmietanką i karmelizowanymi jabłkami

Naleśniki to pomysł na słodkie i pyszne śniadanie dla całej rodziny. Z dodatkiem musu z jabłek i bitej śmietany smakują obłędnie.

Danie: Śniadanie,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 4 jajka
  • - ½ szklanki wody gazowanej
  • - 1 szklanka wody niegazowanej
  • - 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 szklanka mleka
  • - olej

Nadzienie:

  • - 10 jabłek
  • - 5 łyżek cukru
  • - sok z 1 cytryny
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 2 pomarańcze

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy jajka, mleko, wodę gazowaną, niegazowaną i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Odstawiamy ciasto na godzinę.

Krok 2
Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka/miski wlewamy sok z cytryny i wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 4 łyżki cukru i odstawiamy na godzinę, tak aby na dnie pojawiła się duża ilość soku jabłkowego.

Krok 3
Jabłka odcedzamy. Powstały sok odkładamy na bok. Jabłka wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy przez około 5-7 minut. Odkładamy.

Krok 4
Sok z jabłek wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z 1 łyżką cukru. Dodajemy zgęstniały sok do jabłek, cynamon i mieszamy. Podgrzewamy razem przez około 5 minut.

Krok 5
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki. Następnie zabieramy się za smażenie naleśników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie naleśniki z każdej strony przez około 40-50 sekund.

Krok 6
Nadzienie nakładamy na gotowe naleśniki (na jeden nakładamy ok 2 łyżki nadzienia) zawijamy. Następnie nakładamy 1-2 łyżek ubitej śmietanki Łaciatej oraz ścieramy odrobinę skórki z pomarańczy na wierzch. Podajemy.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.