Naleśniki to pomysł na słodkie i pyszne śniadanie dla całej rodziny. Z dodatkiem musu z jabłek i bitej śmietany smakują obłędnie.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy jajka, mleko, wodę gazowaną, niegazowaną i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Odstawiamy ciasto na godzinę.
Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka/miski wlewamy sok z cytryny i wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 4 łyżki cukru i odstawiamy na godzinę, tak aby na dnie pojawiła się duża ilość soku jabłkowego.
Jabłka odcedzamy. Powstały sok odkładamy na bok. Jabłka wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy przez około 5-7 minut. Odkładamy.
Sok z jabłek wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z 1 łyżką cukru. Dodajemy zgęstniały sok do jabłek, cynamon i mieszamy. Podgrzewamy razem przez około 5 minut.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki. Następnie zabieramy się za smażenie naleśników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie naleśniki z każdej strony przez około 40-50 sekund.
Nadzienie nakładamy na gotowe naleśniki (na jeden nakładamy ok 2 łyżki nadzienia) zawijamy. Następnie nakładamy 1-2 łyżek ubitej śmietanki Łaciatej oraz ścieramy odrobinę skórki z pomarańczy na wierzch. Podajemy.
Dodaj komentarz