Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, która wzmacnia naszą odporność, a także witaminy z grupy B odpowiedzialne za ochronę przed infekcjami. Surowa nie nadaje się do spożycia, jednak po obróbce jak najbardziej. Dżem z pigwy sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do zimowej herbaty. Warto mieć w swojej spiżarni.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Pigwę umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w słupki.
Pigwę umieścić w garnku o grubym dnie. Zalać wodą, sokiem z cytryny, dodać cukier i rozciętą laskę wanilii.
Garnek z pigwą postawić na małym ogniu i dusić do momentu, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania wyciągnąć laskę wanilii, ostrym nożem wyciągnąć resztę ziarenek i wmieszać je w dżem.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, dobrze zakręcić. Postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Dodaj komentarz