Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Dynię pokroić, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Miękką dynię obrać ze skórki, zmiksować.
Cukier wsypać do rondla, dodać sok z pomarańczy i sok z cytryny, ugotować syrop.
Wsypać obrane i pokrojone figi, mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem z wanilią, cukrem pudrem, mlekiem i musem z dyni. Wsypać mąkę, wlać oliwę, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor. Upieczone lekko przestudzić i podawać z dżemem figowym.
Dodaj komentarz