Gofry dyniowe z dżemem figowym

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. musu z dyni Hokkaido
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól
  • Dżem figowy
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-7 fig

Przygotowanie

Krok 1

Dynię pokroić, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika.



Krok 2

Miękką dynię obrać ze skórki, zmiksować.



Krok 3

Cukier wsypać do rondla, dodać sok z pomarańczy i sok z cytryny, ugotować syrop.



Krok 4

Wsypać obrane i pokrojone figi, mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.



Krok 5

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem z wanilią, cukrem pudrem, mlekiem i musem z dyni. Wsypać mąkę, wlać oliwę, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.



Krok 6

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor. Upieczone lekko przestudzić i podawać z dżemem figowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.