Konfitura z aronii i śliwek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 80-100 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Aronię zamrozić przynajmniej na 1 dobę. Następnie wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier, wymieszać i gotować około pół godziny.



Krok 2

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki, dodać do aronii i mieszając od czasu do czasu gotować około 1 godziny, pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórnie gotować do zgęstnienia (około 1 godziny). Pod koniec dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii.



Krok 3

Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem.



Wskazówki

Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.