Eklery

Domowe eklery z masą budyniową. Koniecznie wypróbuj i przygotuj je sama we własnym domu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody

Masa:

  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.



Krok 2

Wodę i masło wrzucamy do rondla. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę.



Krok 3

Po całkowitym ostudzeniu ciasta dodajemy jajka, proszek do pieczenia i mieszamy na jednolita masę. Przy pomocy dekoratora wyciskamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 minut.



Krok 4

Przygotowujemy masę. Ucieramy cukier z jajkami. Dodajemy mąkę i budyń w proszku. Mleko podgrzewamy w rondlu. Po jego ostygnięciu łączymy wszystkie składniki masy. Nadziewamy upieczone eklery, uprzednio przekrawając je na pół.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.