Tarta z kurczakiem to pomysł na sycący i pyszny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli lubisz wytrawne tarty, ten przepis jest dla Ciebie
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i siekamy. Dodajemy jajko, przyprawy i sól oraz odrobinę wody. Ciasto zagniatamy i robimy z niego kulę. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spód i boki formy. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową obciążoną surowymi ziarnami fasoli (dzięki temu ciasto pozostanie płaskie i równo się upiecze) a następnie wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy ciasto i zdejmujemy folię. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Piekarnika nie wyłączamy. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Kurczaka solimy, doprawiamy i posypujemy pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy kurczaka przez kilka minut. Odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy szpinak i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy chwilę. Dodajemy kurczaka. Mieszamy.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z jajkiem i dodajemy masę do szpinaku i kurczaka. Dusimy około 3 minuty.
Do farszu dodajemy połowę porcji sera mozzarella (można zetrzeć na tarce), mieszamy. Na upieczony spód tarty wykładamy masę. Na wierzch rozrzucamy „porwaną” mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika na 25 do 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy na kilka minut. Jak się chwilę przestudzi kroimy i podajemy. Smacznego!
Dodaj komentarz