Ekspresowy gulasz wołowy

Szybki, prosty i wyśmienity w smaku gulasz wołowy. Idealnie smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną lub ryżem. Z ogórkiem kiszonym stanowi wręcz nierozerwalną całość!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g łopatki wołowej
  • - 3 cebule
  • - 1 czerwona papryka
  • - ½ żółtej papryki
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • - 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 szklanka wody
  • - 1 łyżka mąki pszennej
  • - 2 łyżki oleju
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w niewielką kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na patelni, aż lekko się zarumieni. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Razem dusimy, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy wodę i liście laurowe i dusimy wszystko na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie (mieszamy od czasu do czasu, aby całość się nie przypaliła).



Krok 2

Kroimy paprykę w kostkę, rozcieramy czosnek i dodajemy do gulaszu razem z przyprawami i przecierem pomidorowym. Całość dusimy jeszcze ok. 30 minut.



Krok 3

Podajemy z kaszą gryczaną lub ryżem i ogórkiem kiszonym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.