Ekspresowy makaron curry z cukinią i kurczakiem

Pyszny, wyrazisty, rozgrzewający sos curry. Do tego makaron, kurczak i cukinia. A żeby było jeszcze cudowniej - wszystko będzie gotowe kilkanaście minut!

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką


Ocena

4.35/5

Oceń przepis

Ocena

4.35/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 1 cukinia
  • 1 mały por
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 8 listków bazylii

Przygotowanie

Krok 1 

Makaron gotujemy al dente.



Krok 2

W tym czasie przygotowujemy kurczaka. Filety kroimy w kostkę, przyprawiamy curry. Cukinię i por kroimy w kostkę.



Krok 3

Kurczaka podsmażamy na maśle. W momencie, kiedy się zarumieni, dodajemy cukinię i por. Dusimy razem, aż cukinia i por zmiękną.



Krok 4   

Dodajemy do kurczaka śmietankę, bazylię i całość dusimy jeszcze przez 5 minut. Makaron podajemy z sosem.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego indyka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszedł przyprawami.

Komentarze

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-02-03 15:28:00

Super przepis, robię podobnie, makaron wychodzi rewelacyjny.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.