Ugnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę.
Aby ciasto się nie kleiło, dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60minut do lodówki.
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i poszatkować.
Mięso, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć aż do odparowania płynu i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 12 - 14 cm. Nałożyć nadzienie na środek, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Brzegi docisnąć widelcem, tworząc wzorek.
Gotowe Empanadas ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać np. sezamem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor.
Dodaj komentarz