Empanadas

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250g mąki pszennej
  • 250g serka śmietankowego Łaciate
  • 250g miękkiego masła Osełka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

Nadzienie

  • 1 cebula
  • 2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 1 pomidor
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Smażenie

  • 2 żółtka
  • sezam
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ugnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę.
Aby ciasto się nie kleiło, dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60minut do lodówki.



Krok 2

Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i poszatkować.



Krok 3

Mięso, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć aż do odparowania płynu i pozostawić do ostygnięcia.



Krok 4

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 12 - 14 cm. Nałożyć nadzienie na środek, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Brzegi docisnąć widelcem, tworząc wzorek.



Krok 5

Gotowe Empanadas ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać np. sezamem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.