Pilaw z ciecierzycą

Pilaw to potrawa popularna w wielu krajach - przede wszystkim na Bliskim Wschodzie, Bałkanach, Azji Środkowej. Jest to jednogarnkowe danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z różnymi dodatkami - mięsnymi lub warzywnymi. Dzisiejsza wegetariańska wersja sprawdzi się jako samodzielny obiad lub kolacja, a także jako dodatek do dań mięsnych.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka suchego ryżu,
  • - 400 ml bulionu warzywnego,
  • - 200 g ciecierzycy z puszki,
  • - 3 łyżki masła Mazurski Smak,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 marchewka,
  • - 1 cebula,
  • - kawałek startego korzenia imbiru

Przyprawy:

  • - 1 łyżeczka kurkumy,
  • - ½ łyżeczki cynamonu,
  • - ½ łyżeczki kuminu,
  • - ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - świeża kolendra,
  • - jogurt naturalny Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę obrać, przekroić na pół i jeszcze raz na pół. Pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Bulion zagotować.



Krok 2

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Dodać cebulę, czosnek i imbir, chwilę przesmażyć, dodać marchewkę, ryż i przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Smażyć razem minutę, często mieszając.



Krok 3

Zawartość garnka zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować pod przykryciem około 15 minut, kontrolując, czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu. Jeśli ryż wchłonął całą wodę, a nadal jest twardy, należy dolać trochę wody lub bulionu, jeśli mamy.



Krok 4

Do ryżu dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.



Krok 5

Pilaw podawać z kleksem jogurtu, posypany świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.