Pilaw to potrawa popularna w wielu krajach - przede wszystkim na Bliskim Wschodzie, Bałkanach, Azji Środkowej. Jest to jednogarnkowe danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z różnymi dodatkami - mięsnymi lub warzywnymi. Dzisiejsza wegetariańska wersja sprawdzi się jako samodzielny obiad lub kolacja, a także jako dodatek do dań mięsnych.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Marchewkę obrać, przekroić na pół i jeszcze raz na pół. Pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Bulion zagotować.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Dodać cebulę, czosnek i imbir, chwilę przesmażyć, dodać marchewkę, ryż i przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Smażyć razem minutę, często mieszając.
Zawartość garnka zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować pod przykryciem około 15 minut, kontrolując, czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu. Jeśli ryż wchłonął całą wodę, a nadal jest twardy, należy dolać trochę wody lub bulionu, jeśli mamy.
Do ryżu dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Pilaw podawać z kleksem jogurtu, posypany świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz