Pstrąg w kapuście

Szlachetny i bogaty smak doceniany przez wielu. Niecodzienny pomysł na podanie pstrąga – w formie „gołąbków” – bajecznie wygląda, świetnie smakuje. Przypadnie do gustu, zwłaszcza mężczyznom.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga
  • 8 dużych liści kapusty
  • 4 czerwone pomidory
  • 2 białe cebule
  • 2 średnie cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 4 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, rozmaryn, koperek)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie

Krok 1

Liście kapusty myjemy i wkładamy do wrzątku na ok. 8 minut,odsączamy i smarujemy odrobiną masła.



Krok 2

Ryby skraplamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.



Krok 3

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Pomidory i cebulę kroimy w plastry i układamy wraz z kawałkiem obranego czosnku na każdej rybie, posypujemy ziołami i odstawiamy do lodówki na 15 minut.



Krok 4

Każdego pstrąga układamy na dwóch liściach kapusty, kładziemy po kawałeczku masła, zwijamy liście i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.