Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem jest daniem rozgrzewającym. Fasolka jest lekko ostra, sycąca, polecana zwłaszcza na zimowe obiady. Najlepiej smakuje na gorąco z kawałkami świeżego pieczywa.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g fasoli białej
  • 150 g kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • Szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy w świeżej wodzie pod przykryciem aż do momentu, gdy fasola będzie miękka. Odcedzamy.



Krok 2

Obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno siekamy. Kiełbasę i boczek drobno kroimy w kostkę, a następnie razem z cebulą i czosnkiem smażymy na patelni bez oleju przez ok. 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą.



Krok 3

Całość przyprawiamy dostępnymi przyprawami. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze około 20-30 minut.



Krok 4

Danie przyozdabiamy szczypiorkiem. Podajemy np. ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.