Wontony, czyli chińskie pierożki z krewetkami

Pyszne, maleńkie pierożki z krewetkami, na które pomysł przyszedł do nas prosto z Chin. Nie są trudne do wykonania, a efekt jest świetny!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Sezam, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Sezam, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 250 g ugotowanych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sezam

Przygotowanie

Krok 1

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.



Krok 2

Krewetki drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki na farsz mieszamy dokładnie.



Krok 3

Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zamykamy krawędzie ku górze tworząc fale.



Krok 4

Gotujemy na parze około 10 minut. Posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.