Fritatta z cukinii

Autor:

Lidia Kacer

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 średnia cukinia,,
  • 3 jajka,,
  • 1 szkl. mleka,,
  • pieprz, sól, papryka w proszku, czosnek mielony - do smaku - można dodać swoje ulubione przyprawy i dodatki,,
  • oliwa do smażenia,,
  • 1 mała papryka,,
  • szczypiorek.

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię oczyścić z gniazd nasiennych. Można obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Pokroić na niewielkie plasterki - ok. 2x2cm. Jajka roztrzepać z mlekiem i dodać przyprawy. Na rozgrzaną na patelni (małej) oliwę wsyp cukinię- tak, aby przykryła powierzchnię patelni. Lekko poddusić pod przykryciem. Kiedy cukinią trochę zmięknie wylać część jajek roztrzepanych wcześniej z mlekiem. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu lekko mieszać łopatką Tak aby jajka równo się ścinały ale by wciąż omlet był jednolitym plackiem. Kiedy spód naszej fritatty jest już przypieczony przykrywamy patelnię pokrywką i delikatnie odwracamy placek i zsuwamy na patelnię tak, aby przypiec placek z drugiej strony. Fritattę można posypać parmezanem i/lub polać ketchupem. Smacznego 😋



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.