Cukinię oczyścić z gniazd nasiennych. Można obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Pokroić na niewielkie plasterki - ok. 2x2cm. Jajka roztrzepać z mlekiem i dodać przyprawy. Na rozgrzaną na patelni (małej) oliwę wsyp cukinię- tak, aby przykryła powierzchnię patelni. Lekko poddusić pod przykryciem. Kiedy cukinią trochę zmięknie wylać część jajek roztrzepanych wcześniej z mlekiem. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu lekko mieszać łopatką Tak aby jajka równo się ścinały ale by wciąż omlet był jednolitym plackiem. Kiedy spód naszej fritatty jest już przypieczony przykrywamy patelnię pokrywką i delikatnie odwracamy placek i zsuwamy na patelnię tak, aby przypiec placek z drugiej strony. Fritattę można posypać parmezanem i/lub polać ketchupem. Smacznego 😋
Dodaj komentarz