Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry, oliwkami, fetą i grzankami

Nietypowy sposób na wykorzystanie fasolki szparagowej - sałatka na ciepło, w której to fasolka smażona jest na oliwie czosnkowej z pomidorkami cherry. W roli dodatków występują czarne oliwki, ser feta, natka pietruszki i grzanki. Świetna zarówno na kolację, jak i jako dodatek do obiadu.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g zielonej fasolki szparagowej,
  • - 250 g pomidorków cherry,
  • - 100 g fety,
  • - 50 g czarnych oliwek bez pestek,
  • - 2 kromki chleba tostowego,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - ½ pęczka natki pietruszki,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w osolonej wodzie (około 7 minut).



Krok 2

Czosnek pokroić na plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pomidorki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na mniejsze kawałki.



Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić czosnek, a chwilę później pomidorki. Smażyć na średnim ogniu około 3 minuty, uważając, by czosnek się nie przypalił. Posolić i popieprzyć.



Krok 4

Na drugiej patelni podpiec chleb tostowy z obu stron.



Krok 5

Na patelnię z pomidorkami dodać fasolkę. Smażyć do momentu, aż pomidorkom zacznie pękać skórka. Dodać fetę, oliwki, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Posypać grzankami i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.