Nietypowy sposób na wykorzystanie fasolki szparagowej - sałatka na ciepło, w której to fasolka smażona jest na oliwie czosnkowej z pomidorkami cherry. W roli dodatków występują czarne oliwki, ser feta, natka pietruszki i grzanki. Świetna zarówno na kolację, jak i jako dodatek do obiadu.
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Fit
Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w osolonej wodzie (około 7 minut).
Czosnek pokroić na plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pomidorki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić czosnek, a chwilę później pomidorki. Smażyć na średnim ogniu około 3 minuty, uważając, by czosnek się nie przypalił. Posolić i popieprzyć.
Na drugiej patelni podpiec chleb tostowy z obu stron.
Na patelnię z pomidorkami dodać fasolkę. Smażyć do momentu, aż pomidorkom zacznie pękać skórka. Dodać fetę, oliwki, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Posypać grzankami i serwować.
Dodaj komentarz