Fasolka szparagowa z zielonym pesto i orzeszkami pinii

Zielona fasolka szparagowa to wspaniałe źródło witaminy A i kwasu foliowego, dlatego powinny jeść ją kobiety w ciąży, diabetycy oraz osoby z niedoborem żelaza. Najczęściej przygotowuje się ją z bułką tartą, jednak warta wypróbowania jest także wersja z bazyliowym pesto.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 doniczka bazylii
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii + 1 łyżka
  • 10 g tartego sera Jantar
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Fasolkę szparagową oczyścić, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przez około 10 - 15 minut.



Krok 2

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.



Krok 3

W malakserze lub moździerzu umieścić liście bazylii, oliwę z oliwek, 2 łyżki orzeszków pinii, tarty ser i obrany czosnek. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 4

W misce wymieszać ugotowaną fasolkę z pesto bazyliowym. Przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać 1 łyżką orzechów pinii. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.