Zielona fasolka szparagowa to wspaniałe źródło witaminy A i kwasu foliowego, dlatego powinny jeść ją kobiety w ciąży, diabetycy oraz osoby z niedoborem żelaza. Najczęściej przygotowuje się ją z bułką tartą, jednak warta wypróbowania jest także wersja z bazyliowym pesto.
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Bez glutenu
Fasolkę szparagową oczyścić, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przez około 10 - 15 minut.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.
W malakserze lub moździerzu umieścić liście bazylii, oliwę z oliwek, 2 łyżki orzeszków pinii, tarty ser i obrany czosnek. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.
W misce wymieszać ugotowaną fasolkę z pesto bazyliowym. Przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać 1 łyżką orzechów pinii. Smacznego!
Dodaj komentarz