Tarta ze szparagami to idealne danie wiosenne. Kiedy zaczyna się sezon szparagowy warto ją przygotować, gdyż smakuje rewelacyjnie. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone masło i sól. Rozcieramy składniki palcami tak, aby powstała „kruszonka”. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na około 40-60 minut.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową obciążoną np. migdałami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze pieczemy przez 13 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Piekarnika nie wyłączamy, tylko obniżamy temperaturę do 150°C. W misce mieszamy śmietankę Łaciatą, żółtka i starty parmezan. Następnie ścieramy ser cheddar i też dodajemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki. Układamy szparagi na dnie ciasta. Na to wlewamy powoli masę ze śmietanką Łaciatą. Wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Po upieczeniu chwilę przestudzić i dopiero kroić.
Dodaj komentarz