Tarta ze szparagami i parmezanem

Tarta ze szparagami to idealne danie wiosenne. Kiedy zaczyna się sezon szparagowy warto ją przygotować, gdyż smakuje rewelacyjnie. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła Łaciate
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 pęczek zielonych szparag
  • 400 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 60 g sera cheddar

Dodatkowo:

  • 60 g migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone masło i sól. Rozcieramy składniki palcami tak, aby powstała „kruszonka”. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na około 40-60 minut.



Krok 3

Ciasto przykrywamy folią aluminiową obciążoną np. migdałami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze pieczemy przez 13 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.



Krok 4

Piekarnika nie wyłączamy, tylko obniżamy temperaturę do 150°C. W misce mieszamy śmietankę Łaciatą, żółtka i starty parmezan. Następnie ścieramy ser cheddar i też dodajemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.



Krok 5

Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki. Układamy szparagi na dnie ciasta. Na to wlewamy powoli masę ze śmietanką Łaciatą. Wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Po upieczeniu chwilę przestudzić i dopiero kroić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.