Danie dla prawdziwych mężczyzn. Ale i paniom ciężko się mu oprzeć. Idealne jako przekąska do meczu i piwa. Sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Pyszne, miodowo-musztardowe żeberka z pewnością posmakują każdemu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze porcje. W garnku gotujemy wodę (ok. 1 litr) z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy żeberka i całość gotujemy przez ok. 30 minut. Odcedzamy i studzimy mięso.
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi żeberka. Odstawiamy na 3 godziny.
Żeberka pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 190 stopni przez ok. 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka kolejne 15 minut.
Dodaj komentarz