Miodowo-musztardowe żeberka

Danie dla prawdziwych mężczyzn. Ale i paniom ciężko się mu oprzeć. Idealne jako przekąska do meczu i piwa. Sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Pyszne, miodowo-musztardowe żeberka z pewnością posmakują każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg żeberek
  • -5 liści laurowych
  • -4 kulki ziela angielskiego
  • -1 łyżeczka soli

Marynata:

  • -3 musztardy sarepskiej
  • -3 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • -1 łyżeczka soli
  • -½ łyżeczki pieprzu
  • -1 łyżeczka słodkiej papryki
  • -3 łyżki miodu
  • -5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze porcje. W garnku gotujemy wodę (ok. 1 litr) z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy żeberka i całość gotujemy przez ok. 30 minut. Odcedzamy i studzimy mięso.



Krok 2

Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi żeberka. Odstawiamy na 3 godziny.



Krok 3

Żeberka pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 190 stopni przez ok. 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka kolejne 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.