Zupa warzywna z kluseczkami

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 0,5 cebuli
  • 0,4 kalafiora
  • 2-3 liście kapusty włoskiej
  • 10 dag pieczarek
  • 1 kostka rosołowa
  • 2-3 łyżki śmietanki 30% Łaciatej
  • Sól, pieprz i sos sojowy do smaku

Kluski:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


Obraną marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, wsypać do garnka, wlać 1 l gorącej wody, dodać kostkę rosołową i gotować.






Po 10 minutach gotowania dodać pokrojony w krążki por, posiekaną cebulę, kalafiora i kapustę.






10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę pieczarki.






Ciasto na kluski. Do kubeczka wbić jajko, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.






Łyżką zamoczoną we wrzątku nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, połączyć ze śmietanką, posypać posiekaną natką pietruszki.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.