Faszerowana dynia makaronowa

Autor:

Monika Och

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 4-5 dyń makaronowych
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego ( najlepszy domowej roboty)
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 plastrów żółtego sera MLEKPOL
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Dynie makaronowe przekroić w poprzek ma pół. Wydrążyć środek z pestkami, posolić, podzióbać widelcem. Ułożyć na blasze i piec około 30-40 minut.



Krok 2

Po tym czasie na ciepło widelcem wydłubać środek z dyni, który przypomina makaron spaghetti.



Krok 3

Mięso mielone podsmażyć na oliwie, posolić i popieprzyć. Do garnka wlać przecier pomidorowy i wodę, dodać przyprawy i razem zagotować. Dodać podsmażone mięso i dyniowy makaron.



Krok 4

Farszem nadziać dynie i ponownie zapiec 30-40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch każdej położyć plaster żółtego sera. Podawać na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.