Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym to świetne danie, polecane na obiad dla wszystkich członków rodziny. Proste w przygotowaniu, a zapewnia tyle radości.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Ziemniaka obieramy i kroimy na pół, po czym gotujemy w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy.
Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę, drobno posiekaną natkę pietruszki, ziemniaka, mąkę, sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpety niewielkich rozmiarów. Gotujemy makaron al dente.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, układamy na niej pulpety i smażymy, aż będą zarumienione z każdej strony. Smażymy po 5 minut z każdej strony.
Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy przez ok. 8 minut, aż sos zgęstnieje. Pulpety podajemy z makaronem i sosem pomidorowym. Przyozdabiamy liśćmi bazylii.
Dodaj komentarz