Faszerowane zapiekane kalarepki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże kalarepki
  • 50 g boczniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 25 g masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta mielonej pikantnej papryki
  • pieprz
  • sól
  • świeży szczypiorek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kalarepki umyj w zimnej wodzie, osusz i zetnij im czubek. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, zostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm. Uważaj, aby nie przebić kalarepek. Ścięty czubek i miąższ pokrój na drobną kostkę.



Krok 2

Wydrążone kalarepki przełóż do garnka, zalej zimnym bulionem i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu przez ok. 5 min, aż do zagotowania bulionu. Wyjmij delikatnie kalarepy i przełóż na sito. Przelej obficie zimną wodą. Gotowe kalarepki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.



Krok 3

Boczniaki pokrój w kostkę. Marchew obierz i pokrój drobno. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj miąższ z kalarepy, boczniaki, marchewkę i cebulę. Wymieszaj i podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj lubczyk, tymianek, słodką i ostrą paprykę, a następnie sól i pieprz. Ponownie wymieszaj. Przykryj i duś jeszcze 3 minuty. Gotowe warzywa zdejmij z patelni i odstaw, aż do wystudzenia.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra - dół) lub 170°C (termoobieg). Do każdej kalarepki nałóż dużą porcję podsmażonych warzyw z boczniakami. Wstaw kalarepki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 min.
Wyjmij, odstaw na 3-4 minuty do przestudzenia i podawaj od razu. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego!



Wskazówki

Do nadzienia możesz dodać także żółty ser lub podsmażone mięso.

Boczniaki możesz także zastąpić pieczarkami.

Bulion po gotowania kalarepek warto wykorzystać jako bazę do innych potraw.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.