Spring rolls z krewetkami i awokado

Spring rolls, czyli świeże sajgonki prosto z Wietnamu. Bez smażenia i pieczenia. Co ważne, w przypadku spring rollsów sos jest niezbędny - papier i makaron ryżowy nie mają same w sobie smaku, a pozostałe dodatki są świeże i niedoprawione. Polecamy pikantny sos orzechowy, ale równie dobrze sprawdzi się sos sojowy wymieszany z octem ryżowym.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Soja

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Soja

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 arkuszy papieru ryżowego (średnica 22 cm),
  • - 70 g makaronu ryżowego (nitki),
  • - 1 awokado,
  • - 1 mała sałata rzymska,
  • - 1 ogórek

Krewetki:

  • - 200 g dużych krewetek,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - sok z cytryny,
  • - oliwa z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Sos orzechowy:

  • - 80 g masła orzechowego,
  • - 1 łyżka sosu sojowego,
  • - 1 łyżka sosu sriracha,
  • - 1 ząbek czosnku
  • - sok z ½ limonki

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrozić (jeśli używamy mrożonych) i oczyścić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodać starty ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawić na bok na czas przygotowania pozostałych składników.



Krok 2

Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.



Krok 3

Przygotować warzywa: ogórka obrać, przekroić na cztery części, usunąć pestki. Pozostały miąższ pokroić w cienkie paski. Awokado obrać, usunąć pestkę i również pokroić w paski. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.



Krok 4

Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko.



Krok 5

Zamarynowane wcześniej krewetki usmażyć na łyżce masła. Przestudzić.



Krok 6

Do garnka z szerokim dnem nalać ciepłą wodę. Włożyć arkusz papieru ryżowego, przetrzymać kilka sekund, aż zmięknie, a następnie położyć go na desce do krojenia. Wyłożyć dodatki i zwinąć jak krokieta. Powtórzyć z pozostałymi arkuszami.



Krok 7

Spring rolls serwować natychmiast z przygotowanym sosem orzechowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.