Bakłażany umyć i przekroić na połówki, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piekarnik nagrzać do 200°C. Bakłażany zapiekać przez 30 minut w temperaturze 190°C.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przestudzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć bardzo drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Z pieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ i dodać na patelnię razem z kaszą. Podsmażać przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Dodać resztę przypraw, smażyć kolejne 3 minuty.
W miseczce połączyć tahini ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz dodać sok z limonki.
Wydrążone bakłażany napełniać farszem, polać sosem i posypać granatem.
Dodaj komentarz