Bakłażan faszerowany z tahini i granatem

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki tahini
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • Sok z ½ limonki
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki śmietany 18% Rolmlecz
  • Granat do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażany umyć i przekroić na połówki, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piekarnik nagrzać do 200°C. Bakłażany zapiekać przez 30 minut w temperaturze 190°C.



Krok 2

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przestudzić.



Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć bardzo drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 4

Z pieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ i dodać na patelnię razem z kaszą. Podsmażać przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.



Krok 5

Dodać resztę przypraw, smażyć kolejne 3 minuty.



Krok 6

W miseczce połączyć tahini ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz dodać sok z limonki.



Krok 7

Wydrążone bakłażany napełniać farszem, polać sosem i posypać granatem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.