Winogrona są nie tylko pyszne, ale również szalenie zdrowe. Są one niezwykle wartościowe pod względem odżywczym i powinny stanowić element zbilansowanej diety.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Najpierw dokładnie myjemy winogrona, możemy je zostawić w sicie żeby wyschły lub wytrzeć papierowymi ręcznikami, następnie odrywamy je od kiści.
Teraz myjemy i kroimy kiwi w plasterki, nie musimy ich obierać, ale banana za to obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Przekrawamy na pół granat i uderzamy mocno nożem żeby szybko wydobyć pestki. Wszystkie składniki układamy na talerzyku obok siebie i polewamy miodem tuż przed podaniem.
Kupując winogrona warto wybierać te ciemne, tj. fioletowe. W ich skórce bowiem w większej ilości, niż w winogronach zielonych występuje resweratrol - flawonoid wykazujący silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz co najważniejsze antyrakowe.
Dodaj komentarz