Owocowa sałatka z granatem i winogronami

Winogrona są nie tylko pyszne, ale również szalenie zdrowe. Są one niezwykle wartościowe pod względem odżywczym i powinny stanowić element zbilansowanej diety.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • kiść winogron
  • 2 banany
  • 1 granat
  • 2 kiwi
  • miód

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw dokładnie myjemy winogrona, możemy je zostawić w sicie żeby wyschły lub wytrzeć papierowymi ręcznikami, następnie odrywamy je od kiści.



Krok 2

Teraz myjemy i kroimy kiwi w plasterki, nie musimy ich obierać, ale banana za to obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.



Krok 3

Przekrawamy na pół granat i uderzamy mocno nożem żeby szybko wydobyć pestki. Wszystkie składniki układamy na talerzyku obok siebie i polewamy miodem tuż przed podaniem.



Wskazówki

Kupując winogrona warto wybierać te ciemne, tj. fioletowe. W ich skórce bowiem w większej ilości, niż w winogronach zielonych występuje resweratrol - flawonoid wykazujący silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz co najważniejsze antyrakowe.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.