Bardzo smaczne i efektowne danie. Trudy wykonania nagrodzone zostaną zachwytami nad zdolnościami kucharza. Dodatkowo potrawa dietetyczna i wegetariańska. Polecana dla osób, które nie lubią warzyw - nawet nie będą wiedzieli, ile sami z własnej woli ich zjedzą
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Karpia czyścimy, patroszymy i nacinamy w poprzek. Na całą noc wkładamy do lodówki zalanego mlekiem. Po wyjęciu opłukujemy i nacieramy solą i pieprzem ziołowym.
Wszystkie warzywa z wyjątkiem natki pietruszki gotujemy al dente w bulionie, a następnie przecieramy, drobno kroimy lub miksujemy blenderem.
Masę warzywną łączymy z jajkami, żółtkami, bułką tartą i drobno posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.
Nagrzewamy piekarnik do 150-200ºC. Karpia nadziewamy powstałym farszem i zaszywamy nitką lub spinamy w kilku miejscach wykałaczkami. Przekładamy do brytfanki lub naczynia ognioodpornego. Oliwę (pół szklanki) mieszamy z chili (nie więcej niż ⅓ płaskiej łyżeczki). Połową oliwy polewamy karpia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150-200ºC przez ok. 45 min. W trakcie pieczenia jeszcze 2 razy polewamy karpia pozostałą oliwą. Podajemy z cytryną.
Dodaj komentarz