Faszerowany karp po żydowsku

4.50
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Trudne

Porcje

5

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Seler

Składniki

Składniki:

1 duży 3 kg karp

1 litr mleka Łaciate

4 cebule

3 marchewki

2 pietruszki

Seler

4 ząbki czosnku

1 por

1 natka pietruszki

½ l naturalnego bulionu warzywnego

100 g bułki tartej

2 całe jajka

2 żółtka

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka soli

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka chili

1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1
  • Karpia czyścimy, patroszymy i nacinamy w poprzek. Na całą noc wkładamy do lodówki zalanego mlekiem. Po wyjęciu opłukujemy i nacieramy solą i pieprzem ziołowym.  
Krok 2
  • Wszystkie warzywa z wyjątkiem natki pietruszki gotujemy al dente w bulionie, a następnie przecieramy, drobno kroimy lub miksujemy blenderem.  
Krok 3
  • Masę warzywną łączymy z jajkami, żółtkami, bułką tartą i drobno posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.  
Krok 4
  • Nagrzewamy piekarnik do 150-200ºC. Karpia nadziewamy powstałym farszem i zaszywamy nitką lub spinamy w kilku miejscach wykałaczkami. Przekładamy do brytfanki lub naczynia ognioodpornego. Oliwę (pół szklanki) mieszamy z chili (nie więcej niż ⅓ płaskiej łyżeczki). Połową oliwy polewamy karpia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150-200ºC przez ok. 45 min. W trakcie pieczenia jeszcze 2 razy polewamy karpia pozostałą oliwą. Podajemy z cytryną.  

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0