Sałatka z pomidorami i papryką

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 ziemniak
  • 0,5 szkl. groszku konserwowego
  • 3 jajka na twardo
  • 2 kiszone ogórki
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka marynowana
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Umytą marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinkach. Następnie ostudzić, obrać i razem z jajkami, cebulą i ogórkami pokroić w drobną kostkę.





Krok 2

Marynowaną paprykę i pomidorki pokroić w grubszą kostkę.



Krok 3

Groszek osączyć z zalewy.



Krok 4

Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą.



Krok 5

Wszystkie przygotowane składniki połączyć z sosem majonezowym, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.



Wskazówki

Sałatkę podawać z wędliną i pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.