Makaron z kurczakiem i szpinakiem w pesto

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 garście bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków pinii
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy extra vergine

Makaron:

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 125 g makaronu
  • 125 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki UHT Łaciata 30%

Przygotowanie

Przygotowanie pesto:

Zerwać listki bazylii, obrać czosnek, orzeszki delikatnie podsmażyć na suchej patelni. Wrzucić to do blendera wraz z parmezanem, oliwą, solą i pieprzem i zblendować.



Przygotowanie reszty:

Filet pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente. Szpinak opłukać i osuszyć. Wlać oliwę na patelnię i rozgrzać, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Wrzucić szpinak i smażyć regularnie mieszając przez około 1-2 minuty, aż woda odparuje ze szpinaku. Dodać śmietankę i gotować 1-2 minuty, aż do zgęstnienia sosu. Wrzucić 4 łyżki pesto i odcedzony makaron, wymieszać i całość jeszcze chwilę grzać. Podawać na ciepło. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.