Portugalska Feijoada, czyli gulasz z fasolą, kiełbasą, ziemniakami i dodatkiem np. kaszanki lub czarnej kiełbasy. To danie pełne smaku i aromatu, idealne na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Rozgrzewa, syci i zachwyca prostotą.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i kaszankę. Podsmaż, aż się delikatnie zarumienią. Odłóż na razie na bok.
W tym samym garnku podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj wędzoną paprykę, tymianek i liść laurowy. Chwilę podsmaż, by uwolnić aromaty.
Na patelnię dodaj pokrojone ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Dodaj odsączoną lub ugotowaną fasolę oraz podsmażone kiełbasy. Gotuj razem jeszcze ok. 10–15 minut, aż smaki się połączą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gorącą feijoadę posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Możesz przygotować feijoadę dzień wcześniej – „przegryzione” smaki będą jeszcze lepsze!
Dodaj komentarz