Feijoada – portugalski gulasz z fasolą i kaszanką

Portugalska Feijoada, czyli gulasz z fasolą, kiełbasą, ziemniakami i dodatkiem np. kaszanki lub czarnej kiełbasy. To danie pełne smaku i aromatu, idealne na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Rozgrzewa, syci i zachwyca prostotą.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej fasoli
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 150 g kaszanki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • świeże pieczywo

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i kaszankę. Podsmaż, aż się delikatnie zarumienią. Odłóż na razie na bok.



Krok 2

W tym samym garnku podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj wędzoną paprykę, tymianek i liść laurowy. Chwilę podsmaż, by uwolnić aromaty.



Krok 3

Na patelnię dodaj pokrojone ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.



Krok 4

Dodaj odsączoną lub ugotowaną fasolę oraz podsmażone kiełbasy. Gotuj razem jeszcze ok. 10–15 minut, aż smaki się połączą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Podawaj gorącą feijoadę posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem. Smacznego!



Wskazówki

Możesz przygotować feijoadę dzień wcześniej – „przegryzione” smaki będą jeszcze lepsze!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.