Delikatna wieprzowina w warzywnym sosie pomidorowym

Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso wieprzowe z sosem warzywnym to danie idealne na rodzinny obiad. Pasuje zarówno do ryżu, jak i do ziemniaków. Może również stanowić odrębną całość.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 6 pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kostki łopatki nacieramy solą, pieprzem i papryką, po czym odstawiamy na 15 minut do lodówki.



Krok 2

W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę, cukinię i pomidory w bardzo drobniutką kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.



Krok 3

Na patelni, na maśle obsmażamy mięso, po czym dodajemy cebulę, pomidory, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy curry i dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.