Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso wieprzowe z sosem warzywnym to danie idealne na rodzinny obiad. Pasuje zarówno do ryżu, jak i do ziemniaków. Może również stanowić odrębną całość.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kostki łopatki nacieramy solą, pieprzem i papryką, po czym odstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę, cukinię i pomidory w bardzo drobniutką kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni, na maśle obsmażamy mięso, po czym dodajemy cebulę, pomidory, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy curry i dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
Dodaj komentarz