Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata

Autor:

Ania321

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

wszystkie składniki:

  • 100 gram rukoli,
  • 2 jajka,
  • 1 mały pomidor,
  • 1 opakowanie sera burrata (120 gram),
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • sos:,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Rukolę płuczemy, osuszamy i układamy na dwóch talerzach. Jajka gotujemy na twardo. Na rukoli układamy po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Ser burrata rwiemy na kawałki i układamy na sałatce. Posypujemy ziarnami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy sałatkę.



Wskazówki

Aksamitny i delikatny włoski ser burrata świetnie smakuje w połączeniu z rukolą i jajkiem. Taka lekka sałatka sprawdzi się na przykład jako kolacja.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.